• ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ : 693 66 88888
0 item:
 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο

Οι γάτες Μανέκι Νέκο και το Feng Shui

FS MK YT6.P 230x230Η Μανέκι Νέκο (γάτα που κάνει νεύμα) είναι μία Ιαπωνική γάτα (γούρι, φυλακτό) που πιστεύεται ότι φέρνει καλοτυχία στον ιδιοκτήτη της. Στις σύγχρονες μέρες, είναι φτιαγμένες συνήθως από κεραμικό ή πλαστικό. Το αγαλματάκι παρουσιάζει μία γάτα (κλασσική Ιαπωνική γάτα με κοντή ουρά) να κάνει νεύμα με όρθιο το μπροστινό πόδι, και το βλέπουμε πολύ συχνά στις εισόδους καταστημάτων, εστιατορίων και άλλων επιχειρήσεων. Κάποια αγαλματάκια είναι ηλεκτρικά ή δουλεύουν με μπαταρία και κουνάνε (κάνουν νεύμα με) το χέρι τους. Η Μανέκι Νέκο, κάποιες φορές αναφέρεται και ως γάτα καλωσορίσματος, τυχερή γάτα, γάτα πλούτου, χαρούμενη γάτα, γάτα καλοτυχίας, ή γάτα που κάνει νεύμα.

Η Μανέκι Νέκο έρχεται σε πολλά χρώματα, στυλ και επίπεδα στολισμού. Τα πιό συνηθισμένα χρώματα είναι το λευκό, το μαύρο και το χρυσό ενώ σπανιότερα βλέπουμε και κόκκινες. Εκτός από αγαλματάκια η Μανέκι Νέκο βγαίνει και σε μπρελόκ και κουμπαρά ακόμα και σε μεγάλα αγάλματα. Παρόλο που οι Μανέκι Νέκο είναι Ιαπωνικές γάτες πολλοί από λάθος τις ονομάζουν Κινέζικες γάτες και έχουν μεγάλη απήχηση και είναι πολύ δημοφιλείς και στην Κίνα.

Για τους Ευρωπαίους φαίνεται ότι η Μανέκι Νέκο χαιρετάει αντί να κάνει νεύμα. Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη τη γλώσσα του σώματος. Το νεύμα για τους Ιάπωνες γίνεται με το σήκωμα του χεριού την παλάμι ανοικτή και το ανοιγόκλειμα των δακτύλων κατ’ επανάληψη. Για τους Ευρωπαίους οι γάτες γίνονται με την παλάμη προς τα πίσω για να θυμίζει περισσότερο τον Ευρωπαϊκό τρόπο που κάνουμε νεύμα.

Η Μανέκι Νέκο εμφανίζεται να έχει σηκωμένο το δεξί ή το αριστερό χέρι, πιό σπάνια έχει και τα δύο χέρια σηκωμένα. Μία κοινή άποψη είναι ότι το αριστερό χέρι φέρνει πελάτες ενώ το δεξί φέρνει πλούτο και καλοτυχία. Κάποιοι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι το αριστερό φέρνει πλούτο και καλοτυχία και το δεξί πελάτες. Κάποιοι πάλι, λένε ότι το αριστερό χέρι φέρνει λεφτά και το δεξί τα προστατεύει. Υπάρχει και μιά άλλη εκδοχή που λέει πως το αριστερό χέρι είναι για την δουλειά και το δεξί για το σπίτι.

Οι Μανέκι Νέκο έχουν και κάποια διακοσμητικά γύρω από τον λαιμό τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα κολλάρο ή ενα φουλάρι με ένα κουδουνάκι. Αυτά είναι συνήθως τα αξεσουάρ που φορούσαν οι γάτες στις αριστοκρατικές οικογένειες της Ιαπωνίας κατα την περίοδο Edo.

Κάποιες Μανέκι Νέκο κράτάνε ένα νόμισμα συνήθως ένα χρυσό koban, νόμισμα της περιόδου Edo στην Ιαπωνία. Το koban θεωρείται ότι αξίζει όσο δέκα εκατομύρια ριό, ένα αστρονομικό ποσό αφού το ένα ριό θεωρείται ότι αξίζει χίλια δολλάρια. Το νόμισμα απεικονίζει τον πλούτο και την τύχη, και γι αυτό πολλές Μανέκι Νέκο είναι και κουμπαράδες.

Στην Ιαπωνία μάλιστα εκτός από τα λεφτά που αποτεμειεύουν στους κουμπαράδες Μανέκι Νέκο, οι Ιάπωνες βάζουν και γύρω τους κάποια νομίσματα στα οποία βάζουν ευχές. Κάτι όπως την Ευρωπαϊκή παράδοση με τα νομίσματα που ρίχνουμε στα σιντριβάνια.

Οι παλαιότερες Μανέκι Νέκο γίνονταν από ξύλο, μάρμαρο, ζωγραφισμένη πορσελάνη, ή και μέταλλο. Οι σύγχρονες, εκτός από τις πολύ καλές που εξακολουθούν να γίνονται από ζωγραφισμένη πορσελάνη είναι κεραμικές ακόμα και από πεπιεσμένο χαρτί ή και πλαστικό. Τα πολύ ακριβά κομμάτια γίνονται από πολύ καλής ποιότητας jade και από χρυσό. Οι Μανέκι Νέκο που κουνάνε μηχανικά το χέρι τους είναι πλαστικές.

  • Τηλέφωνο: 6936688888
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.